Salonic – portul mediteranean unde estul întâlnește vestul!

Salonic – portul mediteranean unde estul întâlnește vestul!

Orașul Salonic este a doilea oraș ca mărime din Grecia, cu peste 1 milion de locuitori. Orașul este construit pe marginea golfului Thermaikos și reprezintă o metroloplă ce poartă încă semne din istoria cufundată în secole de prosperitate și de multi-culturalism.

Orașul a fost construit în anul 316 I.Hr. de către Kassandros și a fost denumit după soția acestuia, Thesaloniki. Acesta este și locul unde Apostolul Pavel a adus pentru prima dată mesajul Creștinismului (50 d. Hr.) și Demetrius, un ofițer român care a murit ca un martir (303 d. Hr.) a devenit sfântul protector al orașului. După bogăția și gloria perioadei Bizantine a urmat o succesiune lungă de cuceritori, până când orașul a devenit parte a statului modern Grec în anul 1912.

În zilele noastre, este o metropolă cu bulevarde și piețe largi, cu clădiri neoclasice și art-deco care stau alături de locuințe moderne și hoteluri ce dispun de un standard înalt de calitate. Orașul găzduiește în fiecare an „Târgul Internațional de Comerț”, Festivalul Internațional de Film și Târgul Internațional de Carte.

Orașul este presărat de situri arheologice: forumul antic, Complexul Palatului lui Galerius Maximianus, izvoarele termale, hipodromul, temple și alte monumente, faimosul Stoa of the Idols, Arcul lui Galerius (Kamara) și Rotunda, o clădire de la începutul secolului 4 care, ulterior, a fost transformată în biserica Creștină.

Reprezentând al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin, Salonicul este un muzeu Bizantin în aer liber. În anul 1988 a fost desemnat de către UNESCO patrimoniu mondial datorită numărului mare și a valorii neprețuite a bisericilor și a monumentelor bizantine și post-bizantine aflate peste tot în centrul istoric al orașului.

Diferite aspecte ale vieții din acea perioadă sunt prezentate în excelentul Muzeu al Culturii Bizantine, unul dintre cele mai bune din lume. Mai mult, veți găsi numeroase ruine și monumente care au supraviețuit din perioada Imperiului Otoman, cum ar fi Turnul Alb (sec. XV) simbolul orașului, multe moschee, hamam-uri și Bezesteni, o piață de textile construită la sfârșitul secolului XV.

Cum te distrezi în Salonic!

Destinația ideală pentru un city break, Salonic este un loc modern, plin de viață și de mișcare. Iată câteva recomandări pentru turiști:

 • Plimbați-vă pe bulevardul Nikis, pe malul mării și vizitați unele dintre numeroasele cafenele și baruri ce dispun de o priveliște magnifică spre mare. „Nea Paralia” reprezintă noul trend al orașului, cu parcuri tematice, lacuri, piste de ciclism, locuri de joacă, terenuri de tenis și baschet, piste pentru skateboarders.

 • Puteți servi cafeaua în impresionanta Piața Aristoteles sau în Piața Eleftherias.

 • Descoperiți istoria plină de culoare a orașului mergând de-a lungul îngustei străzi Ano Poli (partea istorică a orașului). Acolo veți întlni multe exemple notabile de arhitectură otomană și tradițional macedoneană.

 • Serviți cina într-o romantică tavernă lângă zidurile Bizantine și castelul Heptapyrgion și nu veți uita această priveliște minunată niciodată.

 • Puteți simți mirosul mirodeniilor exotice în piețele tradiționale ale orașului: Modiano, găzduită într-o clădire rectangulară din 1922, cu fațadele și acoperișul din sticlă., Piața Kapani sau Vlalis, Piața Athonos și “Louloudadika” (piața de flori).

 • Simțiți cum crește febra cumpărăturilor, mergând de-a lungul străzilor încântătoarelor străzi Mitropoleos, Tsimiski și Ermou sau plimbați-vă prin modernele centre comerciale ale orașului.

 • Vizitați zona Universității, Târgul Internațional de Comerț, Sala de Concerte a Salonicului, sălile Teatrului Național al Nordului Greciei și Mănăstirea Lazarist (1886) în prezent fiind folosită pentru evenimente culturale.

 • Vizitați splendidul Muzeu Arheologic, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul Cinematografiei din Salonic.

 • Puteți merge pentru înot pe una dintre plajele din apropierea orașului sau în Halkidiki, una dintre cele mai frumoase și populare stațiuni turistice din Grecia.

 • Vizitați cele mai semnificative situri arheologice: Vergina, cu spectaculoasele morminte regale ale orașelor antice Aigai și Philppoi, cu teatrul său antic distinctiv.

 • Muntele Athos reprezintă o scurtă călătorie din Salonic – este locul unde puteți vizita 20 de mănăstiri bizantine și puteți admira un peisaj uimitor.

 • Nu uitați să experimentați gustul unic și varietatea produselor bucătăriei locale, renumită pe plan internațional: delicioasele „mezedes” precum „tzierosarmades”, „mydopilafo”, ardei picanți cu brânză sau calamari umpluți, iar pentru desert delicioasele „trigona” sau tradiționala „bougatsa” extrem de cremoasă.

Viața de noapte în Salonic!

Viața de noapte în Salonic este extrem de zgomotoasă. Bucurați-vă de plăcerile orașului, în fiecare minut, de la asfințitul soarelui și până în zori.

 • Puteți începe cu o plimbare prin Piața Aristotelous până la Turnul Alb și să savurați o masă delicioasă într-unul dintre elegantele restaurante, ouzerii și taverne răspândite în tot orașul.

 • Puteți petrece în cluburile și barurile deschise până dimineața.

 • Cei care preferă muzica de „bouzouki” pot alege dintr-o varietate de locuri din apropierea aeroportului.

 • Viața de noapte a orașului se desfășoară în jurul „Mylos-ului”, o veche moară de vânt care a fost transformată într-un complex de cluburi și restaurante.

 • Districtul “Ladadika”, lângă port, o fostă zonă industrială este acum o altă zonă dedicată divertismentului.

 • O altă zonă preferată este cea din apropierea Universității cu numeroase locuri ce merită explorate.

Lasă un răspuns