Gabi Toncean: „Sportul de masă a început să fie din ce în ce mai practicat”

Gabi Toncean: „Sportul de masă a început să fie din ce în ce mai practicat”

Sportul este esențial în viața fiecărui om. Timpul și lipsa de informație ne poate ține însă departe de el. Ce ne recomandă specialiștii? Președintele Federației Române de Culturism și Fitness a vorbit într-un interviu despre importanța sportului, evoluția lui, dar și despre Campionatul Mondial de la Bistrița din 2017.

-În calitate de președinte al Federației Române de Culturism și Fitness ce ne puteți spune despre evoluția sportului în țara noastră? Ce considerați că ar trebui făcut pentru atragerea tinerilor către sport?

-Dacă vorbim de sportul de performanță, suntem într-un regres total. După cum bine observăm toți, nu mai avem rezultate internaționale decât la foarte puține ramuri sportive. Acest lucru se datorează clar lipsei proiectelor pe termen lung și nu s-a investit aproape deloc în ceea ce trebuia să fie o prioritate în România, sportul! Și totul începe cu educația sportivă din școli, acolo unde atâta timp cât părinții încurajează lipsa copiilor de la ora de sport acceptând falsele scutiri medicale, înseamnă că avem o mare problemă. Scutirile medicale, folosirea exagerată a internetului, mâncărurile gen fast food și implicit lipsa bazelor sportive ne-au adus un „frumos loc III al obezității în Europa! Și atunci de unde arie de selecție pentru sportul de performanță…?! Având toate aceste motive îngrijorătoare este clar că trebuie să încurajăm copiii să practice sportul, să fie mai atenți cu alimentația și neapărat să li se ofere mult mai multe informații în școli despre importanța activităților fizice și despre nutriție!Trebuie să conștientizăm că sportul înseamnă o pregătire pentru viață, ne crează o simbioză între armonia corporală și gândirea pozitivă iar cel mai important, ne ajută să fim sănătoși.

-Marea majoritate a oamenilor merg la sala de fitness doar în anumite perioade și doar pentru a obține anumite rezultate, deși sportul ar trebui să facă parte din viața fiecărui om. Știm că organizați frecvent evenimente de promovare a sportului. Care ar fi sfaturile pe care le dați celor ce visează la un stil de viață sănătos?

-Faptul că se merge doar sporadic la sală vine pe fondul lejerității omului. Iar lejeritatea nu îți va aduce rezultate niciodată. Partea bună este că la noi în țară sportul de masă a început să fie din ce în ce mai practicat. Ceea ce consider eu că este foarte important, este ca atunci când mergem la sală să apelăm la serviciile unui instructor autorizat care să ne monitorizeze toată activitatea sportivă. Noi în cadrul Federației Române de Culturism și Fitness pregătim și acredităm în urma cursurilor pe care le desfășuram la nivel național cei mai buni instructori. Una dintre realizarile mele din timpul mandatului de președinte este obținerea licenței acestor cursuri de către forul mondial de culturism și fitness IFBB. Instructorul din sală trebuie să aibă același rol pe care îl are și profesorul la școală, să îndrume și să ofere cele mai bune sfaturi.

Toncean 1

-Cum ne alegem instructorul de fitness și sala pe care să o frecventăm?
-Cel mai indicat ar fi să solicităm instructori acreditați de către Federația Română de Culturism și Fitness. În acest sens oricine caută poate găsi pe
www.frcf.ro toate detaliile legate atât de cursuri cât și de cei care au absolvit la noi.

-În 2017, Federația Română de Culturism și Fitness organizează Campionatul Mondial la Bistrița. Ce ne puteți spune despre acest eveniment?

-Campionatul Mondial de la Bistrița din 2017 este cea mai importantă competiție organizată de noi vreodată. De asemenea, este al II-lea Campionat Mondial organizat vreodată de țara noastră, indiferent de ramura sportivă. Îmi doresc enorm să obținem cât mai multe titluri de campioni mondiali și să ne facem cunoscută munca prin rezultatele sportivilor, fiindcă ei sunt cei care duc greul. Sunt sigur că va fi o competiție reușită cu atât mai mult cu cât am găsit o dorință de implicare majoră din partea Consiliului Județean Bistrița, fiindcă acolo autoritățile au ca scop principal cetățeanul și binele acestuia. Sportul este un element reprezentativ în viața fiecăruia dintre noi.

-Pe 3 iunie ați avut și primul eveniment înaintea Campionatului Mondial. Ce alte evenimente aveți în plan?

-Într-adevăr am dat deja startul organizării Campionatului Mondial, prin organizarea unui Fitness Maraton la Bistrița urmând ca în perioada următoare să participăm cu sportivii și antrenorii și în alte localități ale țării fiindcă trebuie să ne facem cunoscut evenimentul și bineînțeles să se vadă ca la Federația Română de Culturism și Fitness se muncește!

Lasă un răspuns